Az MI által generált kép azonosítása: 4 gyors módszer

Egyre nehezebb különbséget tenni a mesterséges intelligencia által generált képek és a valódi képek között. De van néhány trükk, amit kipróbálhatsz.

Gyakran vannak bizarr vizuális torzulásaik, amelyeket észre lehet venni. És néha az AI használata egyértelműen fel van tüntetve a képleírásban, ezért mindig érdemes ellenőrizni. Ha minden más nem segít, a képet egy ún. GAN detektoron keresztül is ellenőrizhetjük. Link: https://gan-detector-mayachitra.azurewebsites.net/

1. Ellenőrizd a Címet, a Leírást és a Megjegyzések részt

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a képek közzétételekor nyilvánosságra kell hoznia az AI használatát, de azok számára, akik ezt választják, ez az információ vagy a bejegyzés címében vagy leírásában szerepel.

A címen, leíráson és megjegyzések részen kívül olyan kulcsszavakkal is kereshetünk, mint a Midjourney vagy a DALL-E, a két népszerű AI művészeti generátor neve, elegendőek ahhoz, hogy tudd, hogy a megtekintett képek mesterséges intelligencia által generáltak lehetnek.

2. Keress egy vízjelet

Egy másik fontos támpont az MI által generált képek azonosításához a vízjel. A DALL-E 2 minden, a webhelyéről letöltött fotóra helyez egyet, bár ez elsőre nem nyilvánvaló. 

A kép jobb alsó sarkában található, és úgy néz ki, mint öt sárga, türkiz, zöld, piros és kék négyzet. Ha ezt a vízjelet látja egy képen, amellyel találkozik, akkor biztos lehet benne, hogy a DALL-E 2 segítségével hozták létre.

A probléma az, hogy nagyon könnyű letölteni ugyanazt a képet vízjel nélkül, ha tudod, hogyan kell ezt megtenni, és ez nem ellentétes az OpenAI irányelveivel. Mindaddig, amíg „nem vezet félre másokat a munka természetével kapcsolatban”, azzal, hogy elmondja nekik, hogy saját maga készítette, vagy hogy ez egy valós eseményről készült fénykép, addig az OpenAI irányelvei lehetővé teszik a vízjel eltávolítását.

A Midjourney viszont egyáltalán nem használ vízjeleket, így a felhasználók maguk dönthetik el, hogy MI-t szeretnének-e feltüntetni a képeiken.

3. Keress anomáliákat a képen

Keanu Reeves sütiket készít. Valódi vagy sem? A szemre fókuszáljunk.

Lehet, hogy elsőre nem veszed észre őket, de a mesterséges intelligencia által generált képek gyakran megosztanak néhány furcsa vizuális jelzőt, amelyek a legszembetűnőbbek, ha közelebbről megnézzük.

A hatás hasonló az impresszionista festményekhez, amelyek rövid festékvonásokból állnak, amelyek megragadják a téma lényegét. A legjobb távolról nézni, ha meg akarod érteni, mi történik a jelenetben, és ugyanez igaz néhány mesterséges intelligencia által generált művészetre is.

Általában a finomabb részletekből derül ki, hogy ez egy mesterséges intelligencia által generált kép, és ez igaz az emberekre is.

Íme néhány további jelző, amelyekkel találkozhatsz az AI által generált arcképeken:

  • Hiányzó vagy nem illő fülbevaló
  • Elmosódott háttér, amely inkább textúrára hasonlít
  • Bármilyen szöveg a háttérben megkülönböztethetetlen
  • Aszimmetria az arcon (a fogak nem középen, a szemek különböző méretűek)
  • A fotó foltjai úgy néznek ki, mintha festették volna
  • Olyan tárgyak, mint a szemüveg, beleolvadnak a bőrbe
  • Három mesterséges intelligencia által generált kép emberi arcokról, amelyek mindegyike a mesterséges intelligenciára jellemző vizuális torzulásokat mutatja
  • Még akkor is, ha ezeket az AI-jelzőket keresi, néha hihetetlenül nehéz megmondani

4. Használj GAN detektort

Az AI képgenerátorokat a Generative Adversarial Networks (Generatív ellenséges hálózat) vagy – ahogyan gyakran nevezik – GAN-ok hajtják. Ennek ismeretében a Mayachitra mérnökei 2021-ben létrehoztak egy GAN detektort, abban a reményben, hogy megoldják a mesterséges intelligencia által generált képek azonosításának problémáját.

Scroll to Top