A Firefly az etikus Midjourney?

Pár hónapja lázban tartja a dizájner közösséget az Adobe válasza az AI art hullámra. A szintográfiai eljárások a design munkákban ma már nélkülözhetetlenek. Az AI nem elveszi a dizájnerek munkáját, az AI egy újabb eszköz csupán.

Az Adobe nem késlekedett sokat. Az előző héten nagy feltűnést keltett azzal, hogy bejelentette új szöveg-kép generatív mesterséges intelligencia (AI) modelljének, a Firefly-nak a beta kiadását. Az Adobe azt állítja, hogy az új platformot nem lopott képek felhasználásával építették, hanem, ahogyan az Adobe büszkén hangoztatja, a Firefly-t az Adobe Stock képeivel, nyíltan engedélyezett tartalmakkal és nyilvános tartalmakkal tanították.

Az Adobe elkötelezett az AI képgenerátorokban jelen lévő elfogultságok elleni küzdelemben. Tavaly októberben a Hugging Face elindította a „Stable Diffusion Bias Explorer” nevű eszközét. Ez az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy első kézből lássák, hogyan küzdenek az AI modellek a faji és nemi sztereotípiákkal.

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy egy AI platformot építsenek, különösen az olyan versenytársak jelenlétében, akik lopott és engedély nélküli tartalmak felhasználásával építették fel modelljeiket. A Midjourney alapítója, David Holz nemrégiben elismerte, hogy a vállalatuknak nincs engedélye arra, hogy a százmilliók képét felhasználják az AI képgenerátoruk tanításához.

De mi van, ha a „Helyes Mód” helytelen eredményeket szül?

Az első eredmények azt sugallják, hogy talán az etikailag értékes határok, amelyeket az Adobe magára szabott, negatívan befolyásolták az új generatív AI modell teljesítményét, ezért az eredmények sem hozzák még a vártat.

Tavaly az Adobe lehetővé tette, hogy AI-generált képeket nyújtsanak be stock képként. A fő irányelv szerint a benyújtónak „minden szükséges joggal” rendelkeznie kell. Lehetséges ez, hogy egy ember áttekintse és megerősítse az összes forrást, amelyet egy gépi tanulással generált kép használ? Vagy csak bíznunk kell abban, hogy ezek a képek jogilag biztonságosak a felhasználáshoz? Minden esetre az Adobe megtette az elős lépéseket

A konfiguráció a kulcs

Kétség kívül az Adobe legnagyobb előnye a dizájner ére teljes skálája. A Firefly az első AI app, amely képes egy áttekinthető konfigurációra. Formák, színek és alakok manipulációjára. Az erősen beta fázisban lévő fejlesztésről és a Photoshop integrációról a napokban szivárogtak ki képek, mint pl. az alábbi kutyus, akinek a karakterét tetszés szerint mozgathatjuk.

Az új Unreal Engine háromszögelési módszeréhez való hasonlóság csupán a véletlen műve. 🙂

Mikor próbálhatom ki az Adobe Firefly appot?

a Firefly az Adobe Stock képeken, nyíltan engedélyezett tartalmakon van tréningezve, és a képekre és szövegeffektekre fókuszál, és arra tervezték, hogy olyan tartalmat generáljon, amely biztonságos a kereskedelmi felhasználásra, hogy „biztosítani lehessen, hogy a Firefly ne generáljon olyan tartalmat, amely mások vagy márkák alapján készült.”

Egyelőre a beta fázisban lévő Firefly app használatát kérelmezhetjük az alábbi linken: https://firefly.adobe.com/

Remélhetően mielőbb elérhetővé válik a nagyközönség számára is.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top